Hälsa / Träning Resa
Publicerat: 2021-12-16

Spaning

Covidtest levereras med drönare

Covidtest levereras med drönare

I projektet ”Morgondagens brevduvor för god och nära vård – först på landsbygden” testar Region Västerbotten hur autonoma och elektriska drönare kan introduceras i den dagliga driften inom hälso- och sjukvården. Media hälsas varmt välkomna till nästa fas i projektet i morgon den 14 december. Kom och upplev Sveriges första tur och retur-leverans av ett covidtest som skickas från sjukstugan i Storuman till ett hem i Gunnarn.
Bakgrunden till projektet är att vård av sjuka äldre på landsbygden är en svår utmaning för sjukvården. Men genom att knyta ihop ett samhällsrum med en sjukstuga kan undersökning, provtagning och medicinering göras närmare patientens hem. Det innebär en nära vård med färre resor.
Projektet underlättar omställningen till ett transporteffektivt samhälle i glesbygd som är jämlikt, tillgängligt och resurseffektivt. Testflygningarna pågår fram till 20 december 2021 och projektet pågår till 31 december 2022.
 
Källa: https://regionvasterbotten.mynewsdesk.com/pressreleases/pressinbjudan-sverigepremiaer-covidtest-levereras-med-droenare-fraan-haelsocentral-till-ett-hem-3150429
 
Bild: Press Region Västerbotten