Teknik / Prylar
Publicerat: 2018-01-11

Spaning

Dags tänka sig för vad man tänker?

Dags tänka sig för vad man tänker?

I samarbetet mellan människor och datorer pågår det en utveckling bort ifrån tangentbord/mus och skärm, mot röst och bild (via kamera eller AR/VR). Men det pågår även en forskning kring hur man kan "ansluta" sig direkt till källan, dvs vår hjärna.
Här ett ett nytt exempel på vart tekniken är på väg.
Och kanske kommer vi alla som går omkring med headset stirrande i små skärmar inom snar framtid istället gå omkring med diadem (med ett mycket trendigare namn).
Och ja, tekniken kan kommunicera i båda riktningar, den här enheten läser aktiviteten i hjärnan. Men t.ex amerikanska försvaret har enheter som kan påverka hjärnans prestanda. Används bl.a. av personal som övervakar satellitbilder.
Men än så länge är det vanligaste, och billigaste, sättet att påverka hjärnan via medicin/droger. Men förhoppningen är att den nya tekniken inte kommer medföra lika stora utmaningar med biverkningar.
Det känns angeläget att vi har löst frågan kring data hanteringen, innan dessa enheter kommer ut på marknaden. Men jag kan förstå att detta är en marknadsförares dröm, att få veta vad kunderna verkligen tänker...