Mode / Design
Publicerat: 2019-09-02

Spaning

Dåligt samvete för fulla garderober

Dåligt samvete för fulla garderober

Svenska konsumenter fortsätter fylla sina garderober med kläder och skor som man inte behöver. En ny undersökning från Demoskop, gjord på uppdrag av Tradera och Avfall Sverige visar att nästan hälften av svenskarna (46 procent) sällan eller aldrig använder minst hälften av de plagg som fyller deras garderober. En femtedel av de kvinnor som svarade i undersökningen säger även att de köper kläder eller skor som de egentligen inte har ett behov av ­– varje månad.
Men beteendemönstret håller på att förändras. När samma fråga ställdes för ett år sedan svarade 52 procent av kvinnorna att de handlar plagg som de inte behöver. För 20 procent av kvinnorna är anledningen till att man gör sig av med ett plagg att det inte används tillräckligt ofta.
De överfulla garderoberna ger både tilltagande ångest och dåligt samvete. 46 procent av de svarande kvinnorna känner dåligt samvete över sina överfyllda garderober och av unga mellan 18 – 39 år svarar en tredjedel att de får klimatångest av att köpa nyproducerade plagg. Den känslan har nu slagit igenom även i konsumtionsmönstren. 20 procent av de tillfrågade kvinnorna anger nu att de handlar fler secondhandplagg i år i jämförelse med förra året och 45 procent i samma grupp svarar att de ändrat sin konsumtion och handlar färre nyproducerade plagg.
 
Källa: https://www.mynewsdesk.com/se/tradera/pressreleases/ny-demoskop-undersoekning-trendskifte-alltfler-vaeljer-second-hand-mode-klimataangest-och-daaligt-samvete-banar-vaeg-foer-begagnatmarknaden-2912025
 
Bild: Press Tradera