Privatekonomi
Publicerat: 2019-11-12

Spaning

Digitaliseringen av betalmarknaden fortsätter

Digitaliseringen av betalmarknaden fortsätter

Den nya rapporten ”Så betalar svenskarna 2019” från Riksbanken visar att trenden där digitala betalsätt håller på att tränga ut kontanterna håller i sig. Ny teknik leder till att betaltjänster erbjuds även av andra företag än banker. Digitaliseringen förenklar betalningarna, men skapar samtidigt risker som behöver hanteras. Riksbanken behöver därför hålla jämna steg med utvecklingen och modernisera både det som är riksbankspengar och Riksbankens system.

Merparten av hushållens köp i Sverige görs med kort. På tio år har en genomsnittlig svensk fördubblat sin kortanvändning. Samtidigt växer betalningar i form av sekundsnabba konto-till-konto-överföringar kraftigt (Swish är den vanligaste formen). För att den typen av betalningar ska kunna fortsätta växa behöver infrastrukturen för betalningar moderniseras.

Även om digitala betalningar är enkla och smidiga så ställer utvecklingen nya krav på säkerheten. Antalet bedrägerier med stulna kortuppgifter eller identiteter har till exempel ökat. Brott som har med kontanter att göra, som bankrån och värdetransportrån, har samtidigt minskat kraftigt. Digitaliseringen har också medfört att samhällets kostnader för betalningar faller. I ett internationellt perspektiv är betalningarna i Sverige både säkra och effektiva.

Läs rapporten: www.riksbank.se/sa-betalar-svenskarna-2019