Hälsa / Träning Mat / Dryck
Publicerat: 2021-01-25

Spaning

En kaffeupplevelse som når alla sinnen

En kaffeupplevelse som når alla sinnen

Nu kan man njuta av kaffe via öronen när musikproducenter och forskare i Colombia går samman för att utveckla en ny sensorisk upplevelse för kaffedrickare via smak och ljud. Att förstå hur ljud kan användas för att påverka en persons smakupplevelse har varit Felipe Reinosos, forskare på en av Colombias främsta högskolor, Universidad de los Andes, livsprojekt.
Reinoso har arbetat i mer än fem år för att skapa dessa sensoriska upplevelser, tidigare med produkter som choklad och öl. Kaffe är dock hans senaste utmaning. Genom att räkna ut de olika element som musiker använder när de skapar musik, som frekvensområden och olika instrument, säger Reinoso att han kunde förstå hur hjärnan associerar var och en av dessa element med smaker som bitterhet, sötma eller surhet.
Vid sitt senaste projekt, ett initiativ av Cafe de Colombia, samarbetade Reinoso för första gången med musikproducenterna Miguel De Narvaez och Juan Fernando Fonseca, för att skapa låten med titeln: Colombianskt kaffe, Mer än smak. För att producera en låt för kaffe sa medarbetarna att höga toner var viktiga eftersom de väckte en känsla av sötma – en välkänd egenskap hos colombianskt kaffe – men att den bittra smaken representeras av lågfrekventa och elektroniska ljud.
Reinoso säger att kaffe – en produkt som är känslig och rik på smak – ska vara ett ögonblick att njuta av. Något som går förlorat i bullriga stadsmiljöer. Forskaren hittade sätt att förbättra upplevelsen för dem som bor i storstäder med hjälp av hörlurar med speciell bullerkontroll.
 
Källa:
 
Bild: Press Café de Colombia