Mat / Dryck Teknik / Prylar Värderingar
Publicerat: 2018-09-24

Spaning

Engångartiklar kan bli hållbara

Engångartiklar kan bli hållbara

Förbud är inte lösningen
Plastpåsar förbjuds i många länder, sugrör av plast blir bannlysta och EU vill begränsa användandet av engångsartiklar för att motverka nedskräpning. I Storbritannien övervägs en särskild avgift för engångsmuggar. Den feta plastkontinent som flyter i världshaven oroar.
Men Huhtamaki, stor leverantör av engångsförpackningar och artiklar för måltider on the go, vill tackla problem med nedskräpning på smartare sätt.
Huhtamakis hållbarhetschef Richard Ali varnar för en alltför enögd syn på hållbarhet:
Verklig hållbarhet är både miljömässig, ekonomisk och social. Alla tre benen måste finnas, säger han i en kommande intervju i tidningen Restauranger och Storkök, RS.
Han påminner om att engångsförpackningar är nödvändiga för att mat och andra produkter ska kunna distribueras och hålla kvaliteten, vilket är ekonomiskt hållbart. Han förklarar också att Coffeeshops som säljer kaffe att ta med och butiker som säljer sallader och andra måltider att ta med fyller en viktig social funktion och ger massor av jobb.
Lösningen på nerskräpnings- och andra miljöproblem är, enligt Huhtamaki, smartare förpackningar, tillverkade med minsta möjliga klimatpåverkan, lätta att återvinna. Det krävs också en bättre infrastruktur för avfallshantering så att materialet samlas in rationellt. Sedan kan engångsartiklarna antingen recyklas, alltså bli till nya produkter, energiåtervinnas, alltså eldas i värmeverk, eller komposteras.
– Länder som har problem med elförsörjning kan elda värmeverk med sopor och därigenom få stabilare tillgång på el, säger Richard Ali.
http://www.dagmarshandelsblogg.se/hallbarhet/engangsforpackningarhallbart/