Europeiska matvanor- tropisk avskogning

Våra matvanor i Europa har en stor betydelse för hur regnskogen påverkas vid ekvatorn. Enligt en studie från Chalmers tekniska högskola så består 1/7 av regnskogsskövlingen  av en genomsnittlig diet hos en europé. Genom satelitdata, jordbruksstatistik och data över internationella handelsflöden går det att se hur   regnskogsavverkning står i relation till konsumtion av vissa länder. Hälften av avskogningen beror på produktion av livsmedel och djurfoder, vad som sticker ut mest är sojabönor, nötkött och palmolja. Vad som konstateras i studien är att både konsument och landsöverskridande organisationer måste tillsammans arbeta för att på ett tydligare sätt kompensera och minska avskogningen. Vad som är unikt med studien är att den har tydliggjort mer exakt i vilken omfattning som avskogningen står i relation till konsumtion i Europa.

Läs mer: https://www.forskning.se/2019/03/21/europeiska-atvanor-bakom-tropisk-avskogning/