Spaning
Sopköket
I Stockholm har projektet Sopköket startat. Idén är att ta hand om tjänlig mat som främst matvarubutiker är på väg att kasta, främst p.g.a bäst före datumet passerat eller närmar sig. Sopköket tar hand om alla råvaror och skapar högklassig restaurangmat. Första kunderna var designbyrån Furniture som den 18 april serverades bl.a marinerad fläskytterfilé och bulgursallad.
Ur ett nationellt perspektiv kan vi se denna verksamhet som ett gott föredöme i kampen att minska matsvinnet.Mellan 2013-2015 fanns även ett regeringsuppdrag till tre myndigheter att informera och påverka matsvinnet i det svenska samhället.
-Sopor kan smaka bra !
Läs mer:
Sopköket: Facebook- https://www.facebook.com/sopkoket/?fref=nf
Artikel: http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/butiken-pa-lilla-essingen-ger-sitt-matsvinn-till-foodtruck/aRKpbx!tiHfbGmSDnhCgrtF2KPOQ/
Naturvårdsverket: http://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Avfall/Avfallsforebyggande-program/Matsvinn/
Kampanj från 2015:http://stoppamatsvinnet.nu