”Flygande bil” kan vara på gång

På Paris Air Show 2017, som öppnar idag, visar man i år upp koncept med ”flygande bilar”. En signal om att det kanske till slut är på gång med flygande farkoster för privat bruk.

Neva Aerospace, ett brittiskt konsortium, har tagit fram en farkost som förefaller mer seriöst än många andra tidigare försök. Den kommer att drivas av fyra eldrivna turbomotorer och väga cirka 450 kg. ”Bilen” beräknas ha en räckvidd på 40 kilometer med en hastighet på 80 km/t. Namnet är AirQuadOne.

Laddningen av bilen ska fungera på samma sätt som att ladda elbilar. Den kommer att kunna lyfta och landa vertikalt vilket gör att det inte kommer att kräva några startbanor och annat utrymmeskrävande.

”Flygande bilar” har länge varit en symbol för framtidsfantasier som aldrig blir verklighet. Men nu ser vi att branschen tar det mer seriöst och stora bolag som Airbus engagerar sig. Dessutom har Google investerat i projekt som de menar allvar med. Så frågan är om det börjar bli dags för privata flygfarkoster nu? Experter bedömer att de skulle kunna bli kommersiella inom 5 år.

Läs mer: https://www.wired.com/story/neva-airquadone-flying-cars-paris-air-show/

Se hemsida: https://www.neva-aero.com/index.php/airquadone