Teknik / Prylar
Publicerat: 2020-07-15

Spaning

Genomslaget för 5G tros komma om 2-3 år

Genomslaget för 5G tros komma om 2-3 år

Majoriteten av svenska folket uppger att de har låg eller ingen kännedom om hur 5G skiljer sig från 4G. Det visar en ny undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av operatören Tre. Två av tre svenskar (66%) uppger att de inte alls eller bara i låg grad känner till hur 5G skiljer sig från 4G och bara 7 procent uppger att de i mycket hög grad är intresserade av att köpa 5G nästa gång de ska köpa en ny telefon. Hittills är det bara en procent av svenskarna som uppger att de redan har skaffat 5G.
Varannan svensk förväntar sig framför allt snabbare surf med 5G (49%), följt av stabilare nät (33%) och bättre geografisk täckning (28%). Bara 16 procent förväntar sig nya tjänster som exempelvis hd-streaming och nya gamingupplevelser, och endast 14 procent förväntar sig telefoner och prylar med ny funktionalitet.
De flesta (48%) tror att 5G kommer att vara allmänt känt och användas av den breda allmänheten i Sverige om två till tre år. 18 procent tror att det kommer ta mer än fyra år och bara 12 procent tror att det kommer gå snabbt – inom ett år. Att nätet är fullt utbyggt och att operatörernas priser på 5G är jämförbara med dagens priser ser de flesta som de främsta faktorerna för att 5G ska slå igenom brett i Sverige (38 respektive 39%).
 
Källa: https://www.tre.se/privat/varfor-3/ovrigt/om-3/kontakt/press/#/pressreleases/ny-undersoekning-laag-kaennedom-om-5g-genomslaget-tros-komma-om-2-3-aar-3021414
 
Bild: Press Tre