Mat / Dryck
Publicerat: 2013-02-17

Spaning

Go green in Berlin!

Go green in Berlin!

Följande spaning har pågått flera år (en växande trend), men om det var något jag lade märke till efter en weekend i Berlin, så var det enorma utbudet av ekologiska mataffärer! Kvarter efter kvarter bjöd på grönmärkta livsmedelsbutiker och över 120 butiker ryms i staden. LPG Bio Marks sägs vara Europas största ekologiska mat-kedja och har allt ifrån egengjord pasta, kaffebar, hudvårdsprodukter till grönsaker och färskpressade juicer. Bio Company är namnet på en annan stor kedja med över 8,000 produkter och 30 butiker främst i Berlin.
Jag besökte ett flertal av butikerna och utöver det gröna tänket och de bra priserna (det är billigt!), så var charmen även det minimala försöket att få butikerna att se moderna och trendiga ut. Det satsar inte alla pengar på reklam utan det är produkterna och det personliga som är i centrum, butikerna är precis ”lagom”.
Är man medlem så har men dessutom 20 % rabatt på alla varor (se bild 2).
Utöver livsmedelskedjor så trendar Berlin inom andra håll i ekoindustrin. Det finns ju även ekologiska apotek och en hel del barer/restauranger som erbjuder ekologiskt och närodlat. Sen sägs häften av alla berlinare att inga äga en bil, utan istället använda tunnelbana och pendeltåg.
Bio bio bio! (Bio=eko på tyska)