Publicerat: 2021-03-01

Spaning

Ica Maxi Linköping erbjuder butiksodlade grönsaker

Ica Maxi Linköping erbjuder butiksodlade grönsaker

Ica Maxi i Linköping har installerat Swegreens butiksodling för bladgrönsaker mitt i butikens entré. Anläggningen blir Sveriges största butiksodling. Stormarknaden kommer att kunna erbjuda dagsfärska örter och sallad odlad från frö till färdig planta inuti butiken. Varje dag kommer flera hundra färska bladgrönsaker kunna skördas till butikens kunder.
Själva odlingsanläggningen, som tar plats mitt i butiksentrén, kommer att ha glasväggar från golv till tak på tre av väggarna. Detta tillsammans med ett iögonfallande ljus från plantornas LED-belysning, kommer att sätta en tydlig prägel på entrén till butiken när allt står klart senare i vår. Den nya anläggningen bygger på så kallad hydroponisk odlingsteknik – ett sätt att odla som innebär att man låter grödorna växa på en liten stenullsplugg i stället för i jord. Näring kommer direkt från vattnet, som kan återvinnas i oändlighet. Systemet kan även återvinna energi, koldioxid och näringsämnen. Genom att själva odlingsrummet är helt slutet, där själva växtprocessen övervakas digitalt, kan grödornas miljö kontrolleras – och optimeras – för bästa kvalitet i smak och näringsinnehåll.
Den nya butiksodlingen ska börja leverera bladgrönt i maj, och kommer då att kunna försörja Maxibutiken med olika sorters örter och kryddor som koriander, dill och persilja, och även sallat och kål som ruccola och grönkål. Grödorna från butiksodlingen kommer även att användas för egentillverkning i butikens egna kök, och i framtiden kommer möjligheten för fler typer av grönsaker.
 
Källa: https://www.mynewsdesk.com/se/swegreen-ab/pressreleases/swegreen-goer-ica-maxi-linkoeping-sjaelvfoersoerjande-paa-faersk-sallad-och-oerter-3076368
 
Bild: Press Swegreen