Hem / Boende Privatekonomi
Publicerat: 2018-04-06

Spaning

Ikea vill bli mera cirkulärt

Ikea vill bli mera cirkulärt

Ikea uppger att man kommer att fortsätta och utöka sin satsning på ett mer hållbart samhälle. Företaget vill spela en viktigare roll i omställningen till ett mer cirkulärt samhälle.
För att uppnå detta måste Ikea tillsammans med kunderna förlänga livet hos produkter och material genom två grundläggande tillvägagångssätt som nu blir del av företagets affärsmodell:

  • Material måste kunna separeras för att kunna återanvändas och bli del av nya produkter.
  • Produkter måste vara byggda av delar som kan separeras samt ersättas, exempelvis genom modulvaror men även att Ikea säljer lösdelar till stora delar av sitt redan befintliga sortiment.

Ett ytterligare exempel på att öka livslängden och flexibiliteten i företagets produkter är samarbetet med formgivaren Tom Dixon. Där vill man tillsammans utmana konventioner inom möbelbranschen på ett sätt som aldrig gjorts tidigare. Resultatet ska bli ett nytt förhållningssätt till soffan och hur vi möblerar våra hem.
Kollektionen, som heter DELAKTIG, tar avstamp i en samtid där mindre boytor, många parallella aktiviteter och nya sätt att umgås med teknikens hjälp påverkar människors liv och vardag. Tillsammans ville IKEA och Tom Dixon utforska vad det innebär för design av soffor och sittmöbler. De nya möblerna ska snarare ses som plattformar där kunden har egna möjligheter att utforma och anpassa utseende och funktion efter det egna behovet. Och förändra det över tid.
 
Läs mer: http://press.ikea.se/delaktig/