Klimatsmartare julbord

Vid julbordet hemma vill vi fortfarande att det mesta ska vara som det alltid har varit. Det ska serveras skinka, köttbullar och sillsallad, oavsett om det äts eller ej. Däremot, när vi äter julbord på restaurang får det gärna se lite annorlunda ut. Vi äter sushi-, meze- och tapasjulbord, gärna avsmakningsmenyer istället för buffé.

Vi väljer också vegetariskt i allt större utsträckning, men det ska helst vara ”köttiga” alternativ, så som skinka på griljerad kålrot, köttbullar på quornfärs, sillar på inlagd aubergine. Så stark är traditionen, säger matetnolog Richard Tellström vid Stockholms universitet.

Både avsmakningsmenyer (mindre portioner ger minskat svinn) och vegetariskt går hand i hand med den klimatsmarta trenden. Tyvärr är de klimatsmartare valen inte alltid de hälsosammaste. Läsk och andra produkter med hög sockerhalt har relativt låg klimatpåverkan, varför julmusten är att betrakta som snällare än köttbullarna. I alla fall för klimatet.

Källa: https://www.forskning.se/2019/12/19/en-gronare-jul-pa-faten/

Bild: Pixabay.