Hem / Boende Kultur / Fritid
Publicerat: 2024-01-10

Spaning

Lättskött en av årets växttrender

Lättskött en av årets växttrender

Intresset för inomhusväxter bland svenskarna fortsätter öka, det visar rapporten Växttrender 2024 som Plantagen tar fram för trettonde året i rad tillsammans med HUI Research. Speciellt gröna inomhusväxter har fått ett uppsving, från 47 procent 2023 till 56 procent 2024.

Årets stora inomhustrender:

Trend 1 – Lättskötta växter mest populärt

Lättskötta växter har länge legat i topp när det kommer till vilken typ av växt svenskarna är intresserade av. Under pandemiåren sjönk intresset, men nu när svenskarna är tillbaka i en vardag där mer tid tillbringas utanför hemmet har efterfrågan på lättskötta växter skjutit i höjden. Två av tre (68%) uppger att de är intresserade av lättskötta växter. Monstera, gullranka, garderobsblomma och papegojblommor är växter som är enkla att hålla vid liv.

Trend 2 – Samla unika växter

Hela 48 procent anser att det är roligt att lära sig om nya växttyper. Monstera Variegata startade ett intresse för ovanliga arter hos många, en trend som har fortsatt. Många växtintresserade söker det unika som också kan göra ett stort avtryck i hemmet. 65 procent av de som tycker att växter är en viktig del av inredningen är intresserade av just stora växter.

Trend 3 – Vardagslyx med snittblommor

Intresset för snittblommor har ökat under de senaste fyra åren – från 28 procent 2020 till 36 procent 2024. I en orolig omvärld med mindre pengar i plånboken söker konsumenter efter små ljusglimtar i vardagen. I stället för nya möbler kan man med hjälp av växter och snittblommor skapa en lyxig känsla i hemmet. Hela 46 procent tycker att snittblommor är ett bra sätt att förgylla vardagen.

Trend 4 – Sticklingar ger mycket valuta för pengarna

Andelen som tar sticklingar har ökat, från 45 procent till 55 procent på tre år, trots att vi tillbringar mindre tid i hemmet jämfört med under pandemin. Då drevs sticklingsintresset främst av att människor hade mycket mer tid, nu är motiven ekonomiska på grund av det rådande läget i världen. Växter som är enkla att ta sticklingar på är elefantöra, palettblad, pelargon, lavendel och monstera.

 

Källa: https://www.mynewsdesk.com/se/plantagen/documents/vaxttrender-2024-nystarta-aret-med-vaxter-plantagen-dot-pdf-437632

 

Bild: Plantagen