Hälsa / Träning Kultur / Fritid
Publicerat: 2018-08-24

Spaning

Lyckligare av att leka

Lyckligare av att leka

LEGO har nu släppt sin "Play Well Report" där man frågat nästan 13 000 föräldrar och barn i nio länder om hur de ser på att leka. Rapporten visar att leka ihop gör familjer lyckligare och mindre stressade - men över en tredjedel (38%) erkänner att de kämpar för att prioritera lektid på grund av hektiska dagar för både föräldrar och deras barn.
I rapporten visas också på en stark koppling mellan de timmar som spenderas tillsammans och familjens lycka, nio av tio familjer (88%) som leker tillsammans fem timmar eller mer i veckan påstår sig vara lyckliga, medan bland de som leker mindre än fem timmar, säger sju av tio (75%) att de är lyckliga.
Vi får dock allt mindre tid att leka. Nästan en tredjedel (30%) av de tillfrågade familjerna spenderar mindre än fem timmar tillsammans i veckan. En av 10 (10%) spenderar mindre än två timmar. De tillfrågade uppger också att de lätt blir distraherade även under den tiden de leker med sina barn, 6 av 10 föräldrar uppger att arbete, hushållssysslor och mobiltelefonen(!) inverkar på lektiden. Och barnen vill leka, över 80 procent uppger att de skulle vilja leka mer med sina föräldrar.
Många av de tillfrågade föräldrarna uppger sig vara oroade över att datorer och mobiltelefoner tar för stor plats hos barnen och har en negativ inverkan på deras vilja att leka. Men kanske är den oron obefogad. Över 80 procent av barnen uppger nämligen att de föredrar att leka med sina föräldrar och över 70 procent leker hellre med sina kompisar i samma rum än online.
 
Läs hela rapporten:
https://www.lego.com/r/www/r/aboutus/-/media/aboutus/media-assets-library/play-well-report-2018/legoplaywellreport2018_rgb.pdf