Mat / Dryck
Publicerat: 2024-01-08

Spaning

Mackan allt populärare

Mackan allt populärare

Allt fler ser bröd som en tidsbesparande lösning samtidigt som det är det mest populära sättet att äta fullkorn på. Det visar Brödtermometern, Brödinstitutets årliga opinionsundersökning. Att äta bröd varje dag har ökat med 21 procent sedan 2019 (från 47 procent till 57 procent 2023). 93 procent av de som bor i Sverige äter idag bröd frekvent vilket är den högsta siffran sedan mätningen började. De som är mest priskänsliga äter oftare bröd varje dag. Nästan hälften (46 procent) äter idag mackor som alternativ till lagad måltid minst två gånger i veckan och bland unga vuxna är siffran 65 procent.

Andelen som ser bröd som en räddare i vardagen har ökat med 27 procent sedan 2020 (59 procent 2020, 75 procent 2023). Även uppfattningen om bröd som modernt och trendigt har ökat från 28 procent 2020 till 42 procent 2023, vilket indikerar att bröd har blivit en del av den moderna matkulturen och anses vara en trendig produkt. Det är också främst på sociala medier som inspirationen till mackrecept finns. 33 procent anger sociala medier jämfört med 4 procent för matlagningsprogram på tv. Cirka 30 procent bland dem som är 18–45 år anger att de själva har delat bilder på sina mackor.

Brödets roll som klimatsmart livsmedel har fortfarande en bit kvar. Kunskapen om att bröd och andra spannmålsprodukter har lika låga klimatutsläpp (cirka 0,8 koldioxidekvivalenter per kilo) som baljväxter är låg där endast 10 procent visste svaret. Tre av fyra vet inte heller att bröd är något av det bästa man kan äta för klimatet. Åsikten att bröd är en naturlig del av växtbaserad kost har dock ökat med 40 procent på tre år från 32 procent till 45.

Fullkorn anges fortfarande vara den viktigaste faktorn vid köp av bröd. Fullkorn och fibrer samt växtbaserat ligger i topp när svenskarna har fått svara på frågan om på vilket sätt man skulle ändra kosten för att äta mer hälsosamt. Fullkornsbröd är favoriten bland fullkornsprodukter. På frågan ”Hur äter du helst fullkorn?” svarar 68 procent bröd vilket är mer än frukostflingor, gröt och pasta tillsammans (65 procent).

På frågan ”Vilka livsmedel tycker du är nyttigast?” klättrar fullkornsprodukter nu upp till femte plats från att ha legat på plats sju i många år. Grönsaker, frukt och bär uppfattas fortfarande som nyttigast.

Brödtermometern visar också att betydelsen av ekologisk mat har minskat med 54 procent sedan 2019. Det framgår när respondenterna i undersökningen ska välja de två viktigaste aspekterna som avgör valet av mat när man handlar (från 13 procent till 6). För närproducerad mat är minskningen 29 procent samma period (från 17 procent till 12). De aspekter som ligger i topp är prisvärdhet, smak, nyttighet och lätt att tillaga.

 

Källa: https://www.brodinstitutet.se/brodtermometern/

 

Bild: Press Brödinstitutet