Trend
Kostmedveten
Vill du ha full tillgång till Sveriges störta trendsajt?
För att ta del av alla våra spännande spaningar och trendanalyser kan du prova tjänsten gratis under 1 vecka. Teckna ett provabonnemang här för omedelbar access.
Relaterade spaningar
Svenska hushåll handlar mindre ekologiskt
Svenskarna fortsätter att lägga allt mindre pengar på ekologiska livsm...
Läs mer
Nytt mellanmål baserat på hydrotermisk innovation
Axfood och Generation Pep lanserar Råggyberry, ett mellanmål baserat på en
Läs mer
ICA hjälper kunder att välja mer hållbart
Dagligvaruföretaget ICA har utvecklat AI-tjänsten Klimatknuffen som sk...
Läs mer
Ersättare för kött vinner mark globalt
Växtbaserade köttersättningar vinner betydande dragkraft i olika delar...
Läs mer
Vi dricker mer sockerfritt, alkoholfritt och funktionsdrycker
En ny rapport från Sveriges Bryggerier visar aktuella trender och förä...
Läs mer
Köttavdraget ska få flera att äta vegetariskt
Nu introducerar vegoproducenten Anamma ett nytt klimatdrag – Köttavdra...
Läs mer
Svenskarnas matvanor 2024
Måltidsföretaget HelloFresh har tagit fram rapporten Sverige till bord...
Läs mer
Unga vill äta mer hållbart
När Sveriges unga får uppge vad de tror blir nästa stora trend inom ma...
Läs mer
Proteindryck för gamers
Arla Foods Ingredients har presenterat "PROGAMER", en proteinrik, dric...
Läs mer
Testätare på MAX ska minska klimatpåverkan
Snabbmatskedjan MAX söker en testperson som under en vecka 2024 ska ät...
Läs mer
Betygssystem för hälsosammare dryckesval
I kinesiska Shanghai introducerades nyligen Kinas första betygssystem...
Läs mer
Få barn rör sig tillräckligt
Pep-rapporten 2024 visar att endast två av tio av barn och unga kommer upp
Läs mer
Vändning för försäljning av ekologiska varor?
Under 2023 ökade det totala försäljningsvärdet för ekologiska livsmede...
Läs mer
Första helt veganska stormarknaden
Tyska dagligvaruföretaget Rewe är på väg att öppna sin första helt veg...
Läs mer
Köttkonsumtionen minskade 2023
Efter två år av ökningar minskade totalkonsumtionen av kött per capita med
Läs mer
6 av 10 äter vegetariskt varje vecka
Nästan alla svenskar äter vegetarisk mat vid något tillfälle och en ma...
Läs mer
Förändrad syn på kött
Få ungdomar uppger att de är vegetarianer. Enligt en undersökning bes...
Läs mer
Allt mindre socker i Carlsbergs läsk
Det är allt mindre socker i Carlsberg Sveriges läsk. Sedan 2019 har so...
Läs mer
Försäljning av ekologiska livsmedel vände uppåt i slutet av 2023
För första gången på tre år ökar försäljningsvärdet för ekologiskt i s...
Läs mer
Vegetariska mattrender i ny rapport
Livsmedelsindustrin präglas av snabba förändringar – i den gröna omstä...
Läs mer
Mackan allt populärare
Allt fler ser bröd som en tidsbesparande lösning samtidigt som det är...
Läs mer
”Climatarians” på framväxt
Enligt Tetra Paks Index 2023 tar konsumenter nu aktivt hänsyn till mil...
Läs mer
Allt fler har växtbaserat i kaffet
Mejeriföretaget Valio har tagit fram Magrapporten 2023, tillsammans me...
Läs mer
AI-driven personlig mat- och recepttjänst
Samsung Electronics har utvecklat Samsung Food, en personaliserad, AI-...
Läs mer
Fortsatt minskad försäljning av ekologisk mat
Försäljningsvärdet för ekologisk mat i svenska livsmedelsbutiker minsk...
Läs mer
Försämrad ekonomi påverkar livsmedelskonsumtionen
Under det senaste året har det ekonomiska läget i Sverige förändrats m...
Läs mer
Chokladkaka utan kakao
Livsmedelstillverkaren Fazer har tagit fram en växtbaserad chokladkaka...
Läs mer
Få prioriterar klimatet när de handlar mat
Årets Vegocracy Report utforskar våra matvanor – med den ekonomiska krisen
Läs mer
Burger King öppnar en växtbaserad restaurang
Burger King på Medborgarplatsen i Stockholm omvandlas till en växtbase...
Läs mer
PBX lanserar Tånghjärtan från havet
På alla hjärtans dag släpper PBX geléhjärtan gjorda på svensk tång frå...
Läs mer
Marknaden för alternativa proteiner växer
Tre av tio (30 %) konsumenter är villiga att byta till alternativa pro...
Läs mer
Scandic slopar nötkött till lunchen
Hotellkedjan Scandic slopar nötkött från samtliga lunch- och konferens...
Läs mer
Hälften av all läsk sockerfri
Sockerfri läsk tar allt större marknadsandelar av den sockrade läsken....
Läs mer
Vegetariskt fortsätter att öka
Svenska konsumenter fortsätter att styra om mot mer vegetarisk mat på...
Läs mer
Sveriges första proteinfabrik
Sveriges första proteinfabrik har invigts i Bjuv. Fabriken utvinner pr...
Läs mer
Vegetariska alternativ till kött är Årets livsmedel
På uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretag...
Läs mer
Vi äter mer grönsaker men också mer sötade varor
Svensken konsumerade nästan dubbelt så mycket köksgrönsaker 2020 jämfö...
Läs mer
Nuggets av mykoprotein
Livsmedelsföretaget Mycorena och ICA lanserar Promyc nuggets, ett veganskt
Läs mer
Ätbar biosensor för bättre kost
En kamera i en kapsel, som forskarna kallar för en ätbar biosensor, so...
Läs mer
Var tredje elev äter inte frukost varje dag
Elever som har näring i kroppen klarar av skoldagen bättre. Det blir l...
Läs mer
En av fem är flexitarian
Allt fler svenskar väljer att äta mindre kött, det visar en färsk Sifo...
Läs mer
Avstannad vegetarisk trend
Matkommunikationsbyrån Food & friends har släppt Matrapporten 2021 där
Läs mer
Svensken äter mer onyttigt
ViktVäktarna har låtit Sifo undersöka om och hur mycket intaget av oli...
Läs mer
Ökad oro för klimatet
Sex av tio personer i Sverige oroar sig över klimatkrisen, jämfört med...
Läs mer
Växtbaserad fisk på svenska krogar
Hooked foods växtbaserade tonfisk, ”Toona”, kommer nu att säljas på re...
Läs mer
Andelen ekologiska livsmedel minskar
Ekoweb släpper nu för 12:e året i rad sin marknadsrapport om den ek...
Läs mer
Sociala medier och föräldrar inspirerar tonåringars matvanor
När tonåringar får svara på vad de tror har störst påverkan när det kommer
Läs mer
McDonald’s Sverige lanserar burgare av 100% växtkött
Nu lanserar McDonald’s Sverige en helt ny plattform för växtbaserade b...
Läs mer
Asda lanserar ”vegansk slaktare”
Brittiska livsmedelskedjan ASDA har tillsammans med Kbox Global, lanse...
Läs mer
Hållbarhet viktigt när svenskarna handlar mat
En ny undersökning från Demoskop på uppdrag av Coop visar att nästan h...
Läs mer
Vego-trend drivs av kvinnor och unga
Det är främst kvinnor och unga som driver övergången till mer vegetari...
Läs mer
Mer köksväxter och mindre mjölk
Ny statistik från Jordbruksverket visar att totalkonsumtionen av kött...
Läs mer
Fyra av tio svenska tonåringar äter specialkost
Flexitariansk, laktosfri, vegetariansk, vegansk eller glutenfri är de...
Läs mer
Havredryck allt populärare
På kort tid har utbudet av havredrycker i Sverige exploderat, försäljn...
Läs mer
WWF lanserar Vegoguiden
För att göra det enklare för konsumenterna att göra bättre vegoval lan...
Läs mer
Svårt att äta klimatsmart
De flesta svenskar vill konsumera hållbar mat, hela 80 % försöker mins...
Läs mer
Grönt eller rött ljus för maten
Det kinesiska startup-bolaget Coolhobo har tagit fram ett AR-baserat v...
Läs mer
Minskning av kött-konsumtionen
Jordbruksverkets senaste sammanställning av förbrukningen av kött och...
Läs mer
Bara vegetariskt inte populärt bland skolungdom
I årets Ungdomsbarometer svarar 82 procent av ungdomarna i högstadiet...
Läs mer
Män och kvinnors matvanor olika
Det råder skillnad mellan svenska män och kvinnors matvanor. Det visar...
Läs mer
Ändrade kostvanor
Många minskar på socker, många på rött kött och fler äter mer grönsake...
Läs mer
Dagens studenter äter mer fett och mindre kolhydrater
Nu visar forskning vid Linnéuniversitetet att studenter idag äter mer fett
Läs mer
Försäljningen av ekologiskt minskar
Marknadsanalysföretaget Ekoweb släpper nu för 12:e året i rad sin mark...
Läs mer
Allt fler svenskar tar en vit månad
Nästan var tredje svensk har, en eller flera gånger, tagit vit månad under
Läs mer
Vegansk meny på Golden Globe
Den årliga prisutdelning för filmer och Tv-serier Golden Globe Awards, s
Läs mer
Vego växer
Intresset för vego växer över hela landet. ICAs analyser visar att det...
Läs mer
Sex av tio äter vegetariskt varje vecka
Nästan sex av tio svenskar, 57 procent, äter minst en middag i veckan utan
Läs mer
Måltids-anpassning det nya normala
I ett och samma hushåll förekommer det allt oftare olika önskemål krin...
Läs mer
Svårare att bjuda på middag
Drygt varannan svensk tycker att det har blivit svårare att bjuda på m...
Läs mer
Yngre dricker mindre alkohol än äldre
En ny rapport, ”Befolkningens självrapporterade alkoholvanor 2004–2018...
Läs mer
Unga i Göteborg dricker allt mindre alkohol
Göteborgs Stad har för sjätte gången kartlagt drogvanorna bland samtliga
Läs mer
Hälften av svenskarna mäter sin träning
Nya digitala verktyg kommer ge individen större inflytande över sin eg...
Läs mer
Alkohol-konsumtionen fortsätter minska
Sedan toppåret 2004 har alkoholkonsumtionen gått ner nästan varje år. I
Läs mer
Ica erbjuder matförslag baserade på blodprovs-resultat
Personer som genomfört en hälsokontroll med blodtest hos Werlabs, kommer i
Läs mer
Du är vad du äter
– Växtbaserat har gått från att vara undantag till att bli regel. Min...
Läs mer
Restaurangen utan soptunna
Är det möjligt att driva en helt avfallsfri restaurang? På restaurang...
Läs mer
27 procent har minskat sin köttkonsumtion
Intresset för växtbaserad mat fortsätter att öka och de förändrade mat...
Läs mer
7 av 10 väljer helst svensk-producerad mat
Enligt en Sifo-undersökning som ICA och LRF, Lantbrukarnas Riksförbund...
Läs mer
Allt fler vill vara vegetarianer
Företaget Food & Friends har nu presenterat sin matrapport 2019. M...
Läs mer
Svenskarna tränar regelbundet men missar kosten
I Lifes senaste rapport Hälsobarometern 2019 har hälsokedjan undersökt h
Läs mer
Rödbetsblast i köttbullar-nyttigt
I och med att processat kött är inte är särskilt nyttigt har en en stu...
Läs mer
Ny svensk vegofärs på Hemköp
En ny svensk produkt bestående av växtrikets främsta proteinkällor ska...
Läs mer
Coca cola lanserar “mocktails”
Coca-Cola lanserar nu alkoholfria alternativ genom det egna varumärket Bar
Läs mer
Ändrade frukostvanor
Flera klassiska frukostvaror är på tillbakagång. Kaffe, korv, bacon oc...
Läs mer
Mat.se öppnar veganbutik
Mat.se satsar nu ännu mer på vegetariska och veganska färdigrätter som...
Läs mer
Ökat intresse för alkoholfritt
Alkoholfri öl är den kategori av drycker som ökade mest i försäljning...
Läs mer
Svenskarna känner sig otillräckliga
Trots stora ansträngningar känner sju av tio svenskar sig inte tillräc...
Läs mer
Vegetarisk mat breder ut sig
En ny undersökning från Coop visar att mer än var tredje måltid i storst
Läs mer
Trenden med minskad köttkonsumtion fortsätter
Under 2017 minskade svenskarnas köttkonsumtion mer än den gjort sedan...
Läs mer
Yngre kvinnor äter mest vegetariskt
Matometerns vego-index visar att allt fler svenskar väljer vegetariska...
Läs mer
Svensken väger allt mer OCH tränar mer
En ny analys från SCB visar att svensken blir allt tyngre (och längre!...
Läs mer
Konsumenterna samlar allt mer personlig hälsodata
Antalet amerikanska konsumenter som spårar sin hälsodata med olika for...
Läs mer
Nya proteiner på våra matbord
Nya proteiner som lupiner och ”köttfritt” kött och intresset för välgö...
Läs mer
Träning istället för droger
Klädmärket Björn Borg öppnar nu en butik i Amsterdam där folk kan byta...
Läs mer
Nestlé Japan baserar hälsoråd på DNA
Livsmedelsföretaget Nestlé har börjat rekrytera deltagare till sitt hä...
Läs mer
Nyhet på julbordet – Kyckling-julskinka
Nu får den traditionella julskinkan en ny utmanare. Kronfågel lanserar...
Läs mer
Alkoholfritt populärare än någonsin
Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma sommaren...
Läs mer
Det gör vi för miljön 2050
Enligt en ny rapport från Projektengagemang är fler elbilar, minskad p...
Läs mer
Carrefour börjar sälja vegetabilisk biff
Franska livsmedelskedjan Carrefour har nu börjat sälja en vegetabilisk...
Läs mer
Nedåt för sockersötad läsk
Försäljningen av läsk har gått ner med 14,5 % sedan 2003, visar nya si...
Läs mer
Vegansk burgare från Urban Deli
Urban Deli har tagit fram en helt växtbaserad burgare för köttälskare...
Läs mer
Skillnader i ungdomars matvanor
Generellt äter de flesta ungdomar för lite frukt och grönt, för mycket...
Läs mer
Vegetariskt ”trendigast”
För sjunde året presenterar matkommunikationsbyrån Food & Friends...
Läs mer
Enklare äta klimatsmart
Både Ica och Mat.se lanserar nu hjälpmedel för sina kunder som ska gör...
Läs mer
30% mindre socker hos Ica
ICA meddelar att man nu sänker andelen socker med 30 procent på läsk, saft
Läs mer
Över tio procent ekoförsäljning hos Coop
Coop Sverige har presenterat sin hållbarhetsredovisning för 2017. Det mest
Läs mer
Succé för formbar vegofärs
Efter bara två veckor på marknaden gör Anamma formbar vegofärs succé o...
Läs mer
IKEA Sverige lanserar maträtter baserade på växtproteiner
Nyligen lanserades en ny rätt på IKEA i Sverige med växtbaserade proteiner
Läs mer
ICA vill få kunderna mer hälsosamma med nudging
ICA inleder en hälsosatsning med engagemang i Generation Peps initiati...
Läs mer
Ungas hälsa
Pep-rapporten 2019 har lanserats, med resultatet av en av de mest helt...
Läs mer
Nya rekord för svensk ekomarknad
Trots lägre aktivitet i butikerna väljer svenskar i allt högre omfattn...
Läs mer
En ”omöjlig” Whopper
Burger King introducerar nu en Whopper gjord med en vegetarisk hamburgar
Läs mer
Svensken vill ha mer ekomat
Fyra av tio konsumenter (42 procent) vill ha mer av svensk ekologisk mat i
Läs mer
Vegan-kryssning
Brittiska kryssningsföretaget Cruise and Maritime Voyages lanserar nu...
Läs mer
Vegansk fine dining
Att äta vegetariskt/veganskt har fått sitt genombrott under 2016. Nu K...
Läs mer
”Get fruved” vill öka intresset för frukt och grönt
En nyligen publicerad amerikansk studie bland studenter visar att det...
Läs mer
Mäter dina muskler och ditt kroppsfett
Skulpt Chisel använder sig av "electrical impedance myography" för att...
Läs mer
Kosttillskott för träning i form av efterrätt
Essential Amino Dessert från SELF Omninutrition innehåller de essentie...
Läs mer
Intresse för protein fortsätter öka
Att det är hett med protein i olika former har nog de flesta märkt. Må...
Läs mer
Big data ger insikt om matvanor och hälsa
Konsumenter lämnar digital information löpande om matinköp, tillagning och
Läs mer
Grönsaksbullar
Findus hänger nu på trenden att allt fler väljer att äta vegetariskt....
Läs mer
Uppdaterad tallriksmodell
Våra mat- och träningsvanor ändras och är inte minst olika mellan olik...
Läs mer
Gainomax tar fram "anti"banan väska
Gainomax har sedan ett antal år tillbaka använt sig av "Bananas are fo...
Läs mer
Samsung - patent på att mäta kroppsfett via mobilen
Med hjälp av sensorer i mobilen så ska man kunna mäta sitt kroppsfett...
Läs mer
Breezing - mäter enkelt din metabolism
En grupp forskare vid Arizona State University har tagit fram en enkel...
Läs mer
Wayne’s Coffee lanserar växtbaserat kaffe
Wayne’s Coffee satsar på hälsa och hållbarhet och lanserar en serie vä...
Läs mer
Svenskarna mest ekologiska i världen
Svenskarna mest ekologiska i världen. Försäljningen av ekologiska livs...
Läs mer
Skatt på läsk i Storbritannien
Som en del av en större plan för att minska barns övervikt har man nu...
Läs mer
Köttfria köttbullar på Ikea
Ikea har gått ut med att de planerar att börja sälja vegetariska köttb...
Läs mer
Socialt ätande
Online tv-kanalen Twitch, (mest känd för sin tjänst där spelare runt o...
Läs mer
Socialt nätverk med fokus på mat
Youtubes grundare Steve Chen lanserar det sociala nätverket Nom – som...
Läs mer
Personlig träningsdiet
Amerikanska STYR Lab lanserar en ny typ av hälso- och träningslösning....
Läs mer
Odla enkelt och ekologiskt hemma
Petomato planter är ett fräscht och hälsosamt grönsaksland som har sit...
Läs mer
Vegetariskt fortsatt populärt
Svenska folket visar ett fortsatt stort intresse för vegetarisk mat. A...
Läs mer
Helvegetarisk Max
Hamburgerkedjan Max tar nu nästa steg i omställningen mot en mer klima...
Läs mer
Eatsa – automatiserad vegetarisk restaurang
Förra året öppnade en helautomatiserad vegetarisk restaurang i San Fra...
Läs mer
Vegetarisk stad
Den italienska staden Turin planerar att bli ”Italiens första vegetari...
Läs mer
Vego ökar - kött minskar
Kommunikationsbyrån Food & Friends har i fem år gjort en undersökning...
Läs mer
Hälsosammare matvanor
Åtta av tio svenskar planerar att förändra sina matvanor under 2015 enligt
Läs mer
Nestlé sänker sockerhalten i chokladen
Livsmedelstillverkaren Nestlé annonserar nu att man kommer att minska...
Läs mer
Växtbaserad cappucino - Supercino
Wayne’s Coffe har tagit fram den varma drycken Supercino: en helt koff...
Läs mer
Vegetariskt fortsätter att öka
Vi äter mer och allt oftare vegetarisk mat, även om antalet vegetarian...
Läs mer