Hem / Boende Resa
Publicerat: 2018-12-19

Spaning

Många vill bo utomlands

Många vill bo utomlands

8 av 10 svenskar drömmer om att köpa en bostad utomlands, visar en färsk undersökning från Fastighetsbyrån utland. Spanien är det land som överlägset flest har som förstaval och ett varmare klimat är drivkraften för majoriteten.
Fastighetsbyrån utland har frågat 1021 svenskar om deras syn på boende utomlands. Resultaten visar att 83 % har drömt om att köpa boende utomlands, varav 28 % gör det ofta. På frågan ”Om du skulle köpa bostad utomlands, vilket land skulle du ha som förstaval?” svarade överlägset flest, 36 %, Spanien. Det är en ökning med 13 % jämfört med när samma fråga ställdes på samma sätt 2012.
På delad andraplats bland svenskarnas favoritländer kommer USA, Italien och Grekland med 8 %. På en femteplats kommer Frankrike med 5 %. Därefter kommer Storbritannien och Thailand med 4 %. Thailand är det land som tappat mest, från 8 % 2012.
På frågan ”Om du skulle köpa bostad utomlands, vad skulle vara dem främst orsaken?” svarar hela 62 % ”för att få ett varmare klimat”. ”För att få ett miljöombyte” är näst vanligaste orsaken (25 %) och långt efter hamnar intressen, jobb och familj/vänner (4-2 %).
Det absolut största hindret, för de som drömmer om att köpa boende utomlands, är att man inte har råd. Dock är det även vanligt att okunskap sätter käppar i hjulet. Många anger att okunskap kring hur det går till, hur man får lån, hur man hittar bostäder och var man ska vända sig utgör hinder för att köpa bostad utomlands.
Källa: http://news.cision.com/se/fastighetsbyran/r/8-av-10-svenskar-drommer-om-boende-utomlands---spanien-forstavalet,c2702362