Resa Teknik / Prylar
Publicerat: 2020-01-07

Spaning

Mobil laddrobot från Volkswagen

Mobil laddrobot från Volkswagen

Volkswagen Group Components presenterar nytt visionärt laddningskoncept, en mobil laddrobot som laddar framtidens elbilar helt automatiskt. Efter att laddroboten startats via en app eller Car-to-X-kommunikation, tar den sig på egen hand fram till den bil som ska laddas och börjar kommunicera med den. Roboten sköter hela laddningsprocessen – från att öppna locket till ladduttaget, ansluta laddkabeln och att koppla ur den igen efter slutfört uppdrag.

Prototypen består av en kompakt, självkörande robot och energilagringsenheter kallade batterivagnar. Fulladdad har en batterivagn en energimängd på cirka 25 kWh. En laddrobot kan dra flera batterivagnar samtidigt. Med sin integrerade laddteknik kan batterivagnen snabbladda bilen med likström med en effekt på upp till 50 kW.

Roboten är utrustad med kameror, laserskannrar och ultraljudssensorer. Det gör att roboten inte bara kan sköta laddningsprocessen helt på egen hand, utan också förflytta sig fritt på parkeringsplatsen och själv upptäcka och reagera på olika hinder. Beroende på hur stor parkeringsanläggningen är kan flera laddrobotar användas samtidigt så att ännu fler bilar kan laddas.

Källa: https://www.volkswagen-newsroom.com/de/pressemitteilungen/weltpremiere-revolution-in-der-tiefgarage-volkswagen-laesst-die-laderoboter-los-5701

Foto: Press Volkswagen