Arbetsliv Mat / Dryck
Publicerat: 2025-04-04

Spaning

Ny Livsmedelsstrategi 2.0 för ökad svensk livsmedelsproduktion

Ny Livsmedelsstrategi 2.0 för ökad svensk livsmedelsproduktion

Regeringen har presenterat den uppdaterade Livsmedelsstrategin 2.0, som syftar till att stärka Sveriges konkurrenskraft och öka livsmedelsproduktionen nationellt. Genomförandet av Livsmedelsstrategin 2.0 görs utifrån tre fokusområden:

  • Ökad robusthet i livsmedelskedjan
  • Exportfrämjande
  • Svensk kvalitet och gastronomi

Den uppdaterade strategin syftar till att öka den svenska livsmedelsproduktionen och förbättra lönsamheten och konkurrenskraften för svenska företag. Fokus ligger på att stärka livsmedelskedjans robusthet, främja svensk kvalitet och gastronomi samt förbättra exportmöjligheterna för svenska livsmedelsprodukter.

Strategin innefattar även åtgärder för att förenkla regler, förbättra kontrollorganisationer och minska matsvinn. Regeringen satsar även på att hjälpa svenska företag att nå internationella marknader, och på att förbättra utbildning och kompetensförsörjning inom lantbrukssektorn.

Den tredje delen av strategin är långsiktig hållbarhet, där särskild vikt läggs vid att stärka den svenska livsmedelsberedskapen vid kriser och att öka investeringarna inom livsmedelsforskning och utveckling.

Regeringen har bland annat gett Jordbruksverket i uppdrag att ta fram underlag för att mäta utvecklingen av den svenska självförsörjningen, med möjligheten att sätta procentuella produktionsmål.

 

Källa: https://www.ja.se/artikel/2237339/ny-livsmedelsstrategi-20-fr-kad-svensk-livsmedelsproduktion.html

 

Bild: depositphotos