Hälsa / Träning
Publicerat: 2018-04-30

Spaning

Ny tjänst ger kostråd baserat på blodprov

Ny tjänst ger kostråd baserat på blodprov

Startupen Eatit har utvecklat en digital dietist som använder artificiell intelligens för att hjälpa människor att förbättra sin hälsa genom individualiserade kostrekommendationer och recept. Rekommendationerna baseras på ett blodprov.
Appen fungerar så att användaren går till sin lokala vårdcentral och tar blodprovet. Det finns tre olika blodprovspaket utifrån användarens profil. Basprovet tas på den som förmodas vara frisk och ha normalvärden. Den som på grund av ärftlighet eller övervikt kan förmodas bära på anlag eller risk för hjärt-kärlsjukdomar eller diabetes tar ett prov som bland annat mäter dina kolesterol- och glukosvärden. Det tredje provet tas på vegetarianer och veganer, eftersom det är vanligt att de har brist på vissa vitaminer. Resultatet skickas elektroniskt till Eatits datasystem.
Med hjälp av en dietist och läkare har man byggt en AI-algoritm som tar hänsyn till användarens blodvärden, hens livsstil, ärftliga riskfaktorer och eventuell övrig data från hälsoappar. Till det lägger man ett smakpreferenstest som användaren gör i appen. Det funkar som flervalsfrågor; vad tycker du bäst om i olika situationer och vad vill du helst äta? Utifrån det tar appen fram måltidsförslag och ingredienser som är extra viktiga för hen att äta för att både förbättra din hälsa och kunna äta gott.
Läs mer: https://www.eatit.io/