Resa
Publicerat: 2021-01-07

Spaning

Nya drönarregler i Sverige

Nya drönarregler i Sverige

Den 1 januari fick alla medlemsländer i EU nya regler för drönare. Från och med idag har svenskarna möjlighet att registrera sig som operatör och skaffa drönarkort. Den som vill flyga med drönare i EU ska ha genomgått alla krav senast den 10 januari. Det tar ca 5–10 min att registrera sig som operatör och 30–40 minuter att genomföra provet för drönarkort. Registrering kostar 50 kr per år och drönarkortet kostar 130 kr.
De nya reglerna, som gäller i hela EU, har tagits fram med anledning av en förväntad ökning av drönare i luftrummet. Reglerna är till för att underlätta utvecklingen av drönare i framtiden. Drönarflygning ska vara säker när trafiken ökar. Med tydliga regler kommer drönare inom många områden accepteras och förtroendet för drönarflygare öka. Registreringen av drönare bidrar även till att öka tryggheten hos allmänheten genom att underlätta möjligheterna att identifiera operatörer i närområdet.
Reglerna på EU-nivå ligger relativt nära Sveriges nuvarande lagstiftning, men drönare får olika indelning beroende på risknivå för flygningen. Drönare delas in i öppen, specifik och certifierad kategori. Precis som tidigare finns tre grundregler som alltid gäller vid drönarflygning: Man inte får flyga utom synhåll, inte flyga högre än 120 meter (utom i visa fall) och inte flyga på ett sätt som kan vara farligt för andra.
 
Källa: www.transportstyrelsen.se/dronare
 
Bild: Press Transportstyrelsen