Arbetsliv Hem / Boende
Publicerat: 2022-01-11

Spaning

Ökat hemarbete påverkar hemmet

Ökat hemarbete påverkar hemmet

En ny Sifo-undersökning på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa visar att de som jobbat hemifrån under 2021 även kommer fortsätta jobba hemma under 2022. Vanligast är att arbeta hemifrån några dagar i veckan. Vikten av att ha ett mer varaktigt och smidigt hemmakontor blir därför än mer väsentligt, inte minst för att undvika fysiska problem som arbete vid köksbord eller i soffan kan innebära.
43 procent jobbade hemifrån under 2021 och under 2022 väntas 42 procent arbeta hemma. I storstäderna är det dessutom ännu vanligare med hemarbete. Här har varannan (54 procent) i någon mån jobbat hemifrån och i Stockholm har hela 60 procent gjort det.
Vanligast i år och även nästa år är att jobba hemifrån några dagar i veckan, något som en av fem svenskar (20 procent) gör och kommer fortsätta göra under 2022. 5 procent kommer till och med enbart att jobba hemifrån nästa år. Vilket kan jämföras med 9 procent under 2021.
Undersökningen visar vidare att nästan varannan (44 procent) i dagsläget har en ergonomisk anpassad arbetsplats hemma, men det finns många (29 procent) som inte har det. Vissa sitter exempelvis vid köksbordet istället, något som är dubbelt så vanligt bland de som bor i lägenhet än de som bor i villa eller radhus, 31 procent mot 14 procent. Något som kan tyda på att de som bor i trånga utrymmen har svårare att få till hemmakontoret.
 
Källa: https://www.mynewsdesk.com/se/elfa-sverige/pressreleases/sifo-om-2022-hemarbete-aer-haer-foer-att-stanna-3152309
 
Bild: Press Elfa