Teknik / Prylar Värderingar
Publicerat: 2022-05-02

Spaning

Oron för nätbedrägerier ökar

Oron för nätbedrägerier ökar

Trots att det totala antalet anmälningar mot bedrägeribrott har minskat de senaste åren finns det områden där brotten ökar, framför allt inom nätbedrägerier. Allt fler blir utsatta för så kallade annonsbedrägerier, social manipulering och befogenhetsbedrägerier. Och oron för att drabbas är stor – En ny rapport från Telenor visar att 70 procent oroar sig för att få sin identitet utnyttjad på nätet, och över 41 procent menar att de har blivit utsatta för nätbedrägerier.
De allra flesta har blivit utsatta för bedrägeriförsök i form av falska samtal, mejl eller sms och det pratas en hel del om bedrägerier på köp- och säljsidor. Det vi pratar betydligt mindre om är social manipulering, ett brott som ökade under pandemin när många var mer sårbara på grund av isoleringen. Sedan 2019 har anmälningar i kategorin social manipulation ökat med 66 procent och en betydande del av detta är romansbedrägerier.
Rapporten från Telenor är baserad på brottsstatistik från BRÅ och en undersökning bland Telenors kunder. Underlagen visar bland annat att nästan 200 000 personer i Sverige anmält bedrägeribrott men att mörkertalet sannolikt är stort. 9 av 10 säger nämligen att de skulle anmäla till polisen om de blir utsatta, men av de som faktiskt råkat ut för det har bara 4 av 10 anmält.
 
Källa: https://mediearkivet.telenor.se/Data/mw/Pdf/TA22025.pdf
 
Bild: Press Telenor