Media
Publicerat: 2023-10-10

Spaning

Radion viktig för svenskarna vid kriser

Radion viktig för svenskarna vid kriser

Radion spelar en avgörande roll för tillgången till information vid en kris eller i krig. En ny undersökning visar att svenskar i första hand söker information via radio vid ett VMA.  En majoritet av svenskarna skulle vända sig till Sveriges Radio för mer information vid samhällsstörning, kris eller krig och 97 procent av de tillfrågade anser att Sveriges Radios roll är viktig vid en sådan situation. 60 procent av befolkningen är rustade och förberedda med en nödradio.

Sveriges Radios Novus-undersökning visar att:

  • 97 procent av svenskarna anser att Sveriges Radios roll är viktig i händelse av samhällsstörning, kris eller krig
  • Störst andel, 85 procent, tror att man kan ta emot ett VMA-meddelande via radio. Och vid ett VMA-meddelande är det vanligast att söka mer information via radio, 64 procent uppger att de gör det.
  • Fem av sex vet vad ett VMA-meddelande (Viktigt meddelande till allmänheten) är och hur det används. 24 procent i yngre ålder vet inte vad ett VMA-meddelande är och hur det används.
  • Sex av tio har tillgång till nödradio (vev-, batteri- eller solcell). I yngre ålder har fyra av tio tillgång till nödradio (vev-, batteri- eller solcell).

 

Källa: https://mb.cision.com/Public/1168/3842509/98d272bb3b0d1d52.pdf

 

Bild: Press Sveriges Radio