Hem / Boende Kultur / Fritid Värderingar
Publicerat: 2018-06-11

Spaning

Rätt design hindrar brott

Rätt design hindrar brott

Nätverket Säkra Platser samlas regelbundet på KTH. I mitten av juni talade professor Marcus Felson och Dr Mary Eckert, kriminologer från Texas State University i Austin om riskfyllda situationer. De båda forskarna har studerat ett stort antal brottmål med särskilt fokus på de 20 minuter som leder fram till en attack.
De riskfyllda miljöerna är klassificerade. De flesta attacker sker utomhus. Betydligt färre attacker sker hemma hos vänner, på restauranger och på allmänna transportmedel.
Parker och gångvägar med buskage, gångtunnlar, tomma ytor som är dåligt övervakade är riskfyllda. På restauranger kan damrummets placering innebära en risk. Behöver kvinnor passera en bar med berusade män vägen till toa ökar risken.
Forskarna framhåller också att en semiprivat yta, som funkar som en sluss mellan gatan och hemmet ökar säkerheten betydligt. En upplyst port och ett trapphus som inte är så anonymt är tryggare. Eller en lobby av något slag (vanligare i USA).
Tankarna om att utomhus- och inomhusmiljöer ska designas för att bli säkra och hälsosamma börjar få fäste hos stadsplanerare och arkitekter men kunskapsnivån är ännu inte så hög enligt forskare som var på seminariet.
-Som kriminolog har jag svårt att nå fram till stadsplanerare - vi pratar inte riktigt samma språk, säger professor Marcus Felson.