Resa
Publicerat: 2023-10-16

Spaning

Resa solo

Resa solo

Att resa solo har blivit populärt. Det visar online reseföretaget Travellink i en undersökning bland 1000 svenskar, där man jämfört svar från 2019 med 2023.

Var fjärde svensk (26%) anger att säkerheten är det viktigaste att tänka på när man reser solo och man vill gärna ha med sig nummer till nödkontakter, första hjälpen-kit och pengabälte. Innan pandemin var det viktigt för 35 procent. Nu är det istället komforten som anses viktigast. 29 procent anger det, att jämföra med bara 14 procent 2019. Att planera resan, ha köpt biljetter i förväg och ha laddat ner reseappar och kartor, är fortfarande viktigt för var fjärde svensk.

Den största anledning till att många kan tänka sig att resa solo, är att man får bestämma helt över vad man vill göra. Hälften av alla svenskar anger det som största drivkraften för att resa solo, vilket är den högsta siffran bland samtliga europeiska länder som deltog i undersökningen. Att lära känna sig själv bättre, uppger var tredje svensk (34%) som största anledningen, följt av att man vill testa (31%) eller för att möta nya människor (29%).

Ger man sig ut på ensamsemester är det framför allt strand och avkoppling som lockar. 59 procent skulle välja det, vilket är den högsta siffran bland länderna som deltagit i undersökningen. 35 procent skulle välja en äventyrs- eller träningsresa och 31 procent en kulturresa. Innan pandemin var det populärt med volontärsresor. Då kunde var fjärde svensk tänka sig det, att jämföra med knappt var femte idag. Fler kvinnor (23%) än män (15%) är intresserade av det resealternativ.

Enligt undersökningen anser nästan hälften (48%) att 18-34 år är den perfekta åldern för att resa solo. Ju äldre man blir, desto färre tycker att soloresandet är ett bra sätt att resa.

 

Källa: https://news.cision.com/se/travellink/r/att-resa-solo---en-vaxande-trend,c3847312

 

Bild: Press travellink