Privatekonomi Resa
Publicerat: 2023-01-09

Spaning

Resetrender 2023 enligt Ving

Resetrender 2023 enligt Ving

Inför 2023 ser reseföretaget Ving resetrender som präglas av både trygghet och prisvärda semestrar, men också en längtan efter att utforska såväl det bekanta och lokala som det spektakulära och exotiska. En nordisk undersökning från Ipsos visar att även om konsumenter är mer restriktiva och hushåller med sin kassa är fortsatt resor det som prioriteras allra högst när extra pengar finns tillgängliga, före finansiella investeringar och konsumtion av kläder, mat och inredning. Nära en tredjedel av de tillfrågade (28 procent) rankar resor högst på önskelistan och ser man till generationen ”Boomers” (58–76 år) är siffran ännu högre där hela 36 procent prioriterar resor som det viktigaste.

Inför 2023 spår Ving att fem trender kommer prägla resandet:

  1. Trygghetssemester lockar i orostider – paketresans renässans

I tider av osäkerhet kommer trygghet även kommande år att vara högt prioriterat. Trygghetslängtan tar sig uttryck på flera sätt, bla i valet av destinationer. Vi söker oss helt enkelt till resmål som är bekanta och som känns säkra. Inför en resa är det också fler som gör mer research än tidigare, man söker mer, jämför och vill försäkra sig om att man gör ett bra val.

  1. Once in a lifetime-resor vs plånboksvänliga semestrar

Två parallella ytterligheter till resetrender är att både segmentet med premiumresenärer och prisjägare ökar. För de som inte är lika drabbade av den ekonomiska krisen hamnar Once in a lifetime-resor högt upp på önskelistan. Exotiska drömresmål som bla till Mauritius har under hösten ökat med närmare 130 procent jämfört med samma period innan pandemin, säsongen 2018/2019.

  1. Drömmen om Grekland

Redan i år seglade Grekland upp som en storfavorit bland svenska semesterfirare och nu tyder allt på att det blir en riktig Greklandsommar även 2023. För att möta kundernas efterfrågan kommer Ving till sommaren att öka andelen resor till Grekland med 9 procentenheter jämfört med i fjol sommar. Jämför man med normalåret 2019, innan pandemin, reste 21 procent av Vings resenärer till Grekland medan Ving till sommaren 2023 kommer att ha en andel på 38 procent till de grekiska öarna.

  1. Fler vill yoga och familjeträning ökar

Välmående och hälsa blir allt viktigare i samhället i stort, vilket också återspeglas på semestern. Under pandemin var det många som sökte sig bortom gymmen för att spela padel, cykla, vandra. Antalet sökningar på yogaresor på Ving.se ökade under året med 82 procent jämfört med 2019 och det finns inget som tyder på att trenden är på väg att avta.

  1. Go local – upplev resmålet med alla sinnen

Strömningarna går åt det mer autentiska – att besöka platser bortom allfartsvägarna, hitta det lokala och småskaliga, besöka restauranger och smaka på den lokala matkulturen, vilket bla tar sig uttryck i att det finns en tydlig efterfrågan på närproducerad mat och säsongsanpassat utbud av frukt och grönt, men även i en önskan om att vilja utforska bekanta resmål på ett nytt sätt.

 

Källa: https://www.ving.se/inspiration/5-resetrender-2023

 

Bild: press Ving