Arbetsliv Hälsa / Träning Teknik / Prylar
Publicerat: 2021-11-16

Spaning

Robotsköterska

Robotsköterska

Hongkong-baserade Hanson Robotics har utvecklat en ny prototyp av sina människolika robotar. Den nya versionen kallas Grace och är riktad mot sjukvårdsmarknaden och utformad för att t ex kunna interagera med äldre och de som isolerats av Covid-19-pandemin. Roboten Grace är klädd i en blå sjuksköterskeuniform, har asiatiska drag, kraglångt brunt hår och en värmekamera i bröstet för att kunna ta patientens temperatur och bedöma dess allmäntillstånd. Roboten använder artificiell intelligens för att diagnostisera en patient och kan engelska, mandarin och kantonesiska.
Grace beskrivs av företaget som "lillasyster" till den tidigare modell Sophia, en "social humanoid robot", utvecklad av Hongkong-baserade Hanson Robotics och aktiverad 2016. Genom att använda alternativ "mjukvaruarkitektur" kan Grace använda flera slags resonemang och uppfattningar än Sophia. Planen är att uppgradera Grace till det nya OpenCog Hyperon-systemet i slutet av 2022 eller början av 2023, vilket uppges vara ett stort steg mot sk ”General artificiell intelligence”.
 
Källa: https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/meet-grace-healthcare-robot-covid-19-created-2021-06-09/
 
Bild: Screen shot