Resa Teknik / Prylar
Publicerat: 2021-09-24

Spaning

Självparkerande bilar

Självparkerande bilar

Biltillverkaren Ford har utvecklat en lösning för hur man i framtiden ska kunna använda FordPass-appen för att lämna bilen vid ingången till parkeringshuset, låta den köra sig själv, hitta en ledig plats och parkera på egen hand. Det nya systemet kallas "Automated ValetParking". Med denna teknik, som för närvarande befinner sig i forsknings- och demonstrationsstadiet, finns det sensorer i parkeringshuset som tar kontroll över bilen och kör den utan förare, runt parkeringshuset. Detta sker genom kommunikation mellan bil och infrastruktur. Sensorer upptäcker och hjälper bilen att hitta en gratis parkeringsplats. Om något dyker upp i körbanan runt bilen, till exempel en fotgängare eller en annan bil, stannar bilen av sig själv.
Föraren lämnar bilen i ett markerat område och startar den automatiska processen för att hitta en gratis parkeringsplats i parkeringshuset från Ford Pass-appen på sin mobil. När man återvänder till parkeringshuset kan man ringa bilen med appen, så möter den upp på samma ställe där den lämnades. I Europa är standardstorleken på en parkeringsplats idag 2,44 ggr 4,88 meter. Samtidigt har bilarna som använder dem blivit allt större över flera år. Med det automatiska parkeringshjälpen får upp till 20% fler bilar plats i ett parkeringsgarage, utan risk för skador, till exempel att någon slår upp dörren i bilen bredvid.
Lösningen kräver att sensorer installeras i befintliga parkeringsanläggningar eller att dessa installeras när nya byggs. Systemet kan användas av alla bilar med automatisk växellåda, elektronisk stabilitetskontroll, elektrisk parkeringsbroms och filcentrering. Det enda villkoret är att en smart kommunikationsenhet är installerad i bilen som möjliggör kommunikation med sensorerna i parkeringshuset.
 
Källa: https://media.ford.com/content/fordmedia/feu/en/news/2021/09/02/ford-takes-parking-to-the-next-level--with-an-automated-valet-th.html
 
Bild: press Ford