Smart jacka från Ford

Smart jacka från Ford

Biltillverkaren Ford har tagit fram en ”smarta jacka” som visar medtrafikanter åt vilket håll cyklisten tänker svänga med hjälp av ljus som aktiveras på respektive ärm. Ford har samarbetat med klädföretaget LUMO, som specialiserar sig på cykelkläder, och mjukvaruföretaget Tome, som fokuserar på mobilitet, för att utveckla den ”smarta jackan”. Idén kläcktes av en grupp cykelentusiaster som varje morgon tar sin cykel till Ford Smart Mobility-kontoret i London.

Den smarta jackan visar medtrafikanter åt vilket håll cyklisten tänker svänga med hjälp av ljus som aktiveras på respektive ärm. Jackan är trådlöst kopplad till en app i cyklistens telefon, som skickar signaler till jackan som utlöser vibrationer i ärmarna, för att tala om åt vilket håll cyklisten ska svänga. Appen väljer också rutter som undviker tät trafik och stökiga korsningar.

Den smarta jackan är just nu en prototyp, men Ford befinner sig i en process för att få patent på innovationen. Tanken är att därefter utveckla jackan ännu mer. Exempelvis skulle en speciell typ av hörlurar göra att cyklister inte stänger ute ljud från andra trafikanter, som många andra hörlurar gör. Hörlurarna skulle bland annat signalera meddelanden via vibrationer.

 

Läs mer: http://fordeurope.blogspot.com/2018/06/bright-idea-smart-jacket-for-cyclists.html