Smarta videosamtal via Facebooks Portal

Smarta videosamtal via Facebooks Portal

Facebook lanserar nu en ny hårdvara, Portal. Portal är en skärm med en kamera i topp som ska göra att videosamtal känns mer som att de faktiskt är där framför dig. Portal kommer i två modeller, Portal och Portal Plus. Den förstnämnda har en 10 tum stor skärm med den relativt modesta upplösningen 1280 x 800 pixlar. Den andra är en betydligt större modell, med en 15 tum stor skärm, 1 920 x 1080 pixlar som ställs på höjden. Båda har inbyggda högtalare och kamera.

Enheten röststyrs med Amazon Alexa, och genom att säga ”Hey Portal” kan man ringa upp till sju personer samtidigt i ett och samma videosamtal. Användaren kan också ringa personer som inte själva äger Portal-enheter, då genom Facebook Messenger. En AI-funktion som kallas Smart Camera kan automatiskt zooma in och ut för att alla som pratar verkligen syns i bild, samtidigt som mjukvaran ser till att filtrera bort onödigt brus i bakgrunden.

Facebook försäkrar i pressmeddelandet att man inte lyssnar på, tittar på eller sparar samtal som sker med Portal, att enheten inte försöker identifiera vem som pratar och att alla samtal är krypterade. Mikrofon och kamera kan stängas av, och för kameran finns även ett linsskydd som kan dras för.

Portal köps i USA för 199 dollar, Portal Plus för 349 dollar. Om Portal kommer säljas i Sverige framgår inte av pressmeddelandet.

 

Läs mer: https://portal.facebook.com/