Spaning
Sötningsmedel gör dig sockerkänslig
I den ansedda vetenskapliga tidningen Nature publicerades i veckan en studie där man påvisar att sötningsmedel kan förvärra sockrets inverkan på kroppen. Sötningsmedlen (t.ex aspartam) medför att tarmfloran förändras och upptagningen av socker störs vilket kan leda till minskad glukostolerans och höga blodsockerhalter. -Något som går tvärtemot tidigare argument som förespråkar sötningsmedel, Detta kan bidra till att personer som konsumerar light produkter kan utveckla en ökad risk för att utveckla diabetes typ-2. Diabetes typ-2 är förövrigt något som ökar explosionsartat i exempelvis Kina som en följd av landets snabba utveckling. Diabetes har blivit en global välfärdssjukdom som tyvärr tycks utvecklas när välståndet ökar då nya mat- och dryckesvanor introduceras.
För att undvika denna risk bör du alltså:
*undvika sötningsmedel och konsumera sparsamt med socker - då mår kroppen och tänderna bättre!
Läs mer:
Studien: http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature13793.html
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140917131634.htm
Reportage om diabetes i Kina: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/diabetesexplosion-i-ett-sockersjukt-kina_3938158.svd