Hälsa / Träning Mat / Dryck
Publicerat: 2024-04-22

Spaning

Betygssystem för hälsosammare dryckesval

Betygssystem för hälsosammare dryckesval

I kinesiska Shanghai introducerades nyligen Kinas första betygssystem som utvärderar näringsvärdet i drycker, som en del av ansträngningarna att vägleda invånarna mot mer informerade och hälsosammare dryckesval. Nutri-Grade-systemet, som styrs av Shanghai Center for Disease Control and Prevention, klassificerar drycker från A till D baserat på deras innehåll av fyra viktiga näringsämnen - tillsatt socker, mättat fett, transfett och sötningsmedel utan socker. Drycker som får ett lägre betyg innehåller högre mängder socker, mättat fett och andra ohälsosamma tillsatser.

Det totala betyget bestäms av den av de fyra näringsklasserna som får lägst poäng. Till exempel skulle en dryck med ett A-betyg för transfetter men ett C-betyg för tillsatt socker få ett övergripande C-betyg. Medan vanliga osötade teer ofta kvalificerar sig för högsta betyg, kan drycker med konstgjorda sötningsmedel inte uppnå ett A-betyg. Studier visar också att faktorer som behållarens storlek och mängden tillsatt is kan ha en inverkan på en drycks slutresultat.

 

Källa: http://epaper.chinadaily.com.cn/a/202404/10/WS6615bc5fa310df4030f50b91.html