Kultur / Fritid Media
Publicerat: 2022-07-04

Spaning

Stockholm möts – en interaktiv hörlursvandring

Stockholm möts – en interaktiv hörlursvandring

Tele2 och DVA Studio har utvecklat Stockholm möts, en interaktiv ljudpromenad med inslag av augmented reality som leder publiken genom huvudstadens gator och torg. Berättelsen kretsar kring mänskliga möten som ger ett unikt perspektiv på Stockholms historia och hbtq-kulturens viktiga plats i den. Bakom verket står regissören Joakim Rindå.
I vilken lägenhet välkomnades tillresta transpersoner på 1970-talet, hur hittade homosexuella varandra när förra seklet var ungt, vad hette 1990-talets queera klubbar och vilka spår lämnar en Prideparad efter sig? Längs ljudpromenaden lyssnar publiken till dokumentära röster knutna till geografiskt specifika platser – till exempel en korsning, en nattklubb eller ett torg. Medverkar gör välkända akademiker, konstnärer, poeter och sångare så som Katarina Bonnevier, Pia Laskar, Steve Sjöquist och Robert Fux med flera, och som alla talar utifrån egen kunskap och erfarenhet.
För att uppleva Stockholm möts behövs en smartphone med internetuppkoppling och ett par hörlurar. Via skärmen och guidande röster, från Aleksa Lundberg med flera, leds publiken längs en slinga från Stortorget i Gamla stan till Mariatorget. De olika ljuden, rösterna och visuella effekterna längs vägen triggas i realtid via mobilnätet genom mobiltelefonens GPS – och det är publiken som via sin position bestämmer tempot.
 
Källa: https://news.cision.com/se/tele2-sverige-ab/r/tele2-och-dva-studio-presenterar-stockholm-mots,c3588526
 
Bild: Press Tele2