Hem / Boende Kultur / Fritid Media Utbildning
Publicerat: 2020-02-05

Spaning

Lär dig avslöja fake news

Lär dig avslöja fake news

Forskare vid Cambridge och Uppsala universitet har utvecklat ett onlinespel, ”Bad News”, vilket de har testat på 5000 personer för att se om förmågan att avslöja fake news påverkas av spelet. Och resultatet var tydligt: De som spelade spelet blev bättre på att avslöja fejkade nyheter och desinformation – samtidigt som de behöll förtroendet för riktiga nyheter.

– Vi kunde se att de som spelat Bad News blev signifikant mycket bättre på att avslöja falska nyheter och desinformation som bygger på till exempel fejkade konton, konspirationsteorier och smutskastning av grävande journalister, säger Thomas Nygren, lektor vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier, Uppsala universitet.

I spelet tränas spelaren i att vara vaksam på olika sätt att sprida falska nyheter och att bli bättre på att själv värdera information. Om man kan känna igen det vilseledande argumentet har man lättare att motstå argumentet i en riktig situation.

De deltagande spelarna speglar de inte samhället i stort (en större andel yngre, manliga och utbildade personer deltog i utvärderingen) men slumpvisa försök har gjorts på bredare grupper och visar samma positiva effekt.

Mer om studien här: https://misinforeview.hks.harvard.edu/article/global-vaccination-badnews/

Källa: Forskning.se

Bild: Pixabay.