Privatekonomi Resa
Publicerat: 2024-05-30

Spaning

Studenter bor gärna hos kompisar på semesterresan

Studenter bor gärna hos kompisar på semesterresan

Hur tänker studenterna när de planerar sin sommarsemester?  Studentrabattföretaget Mecenat har släppt en rapport från UngInsikt, ”Borta bra eller hemma bäst?”, som undersökt studenters semesterplaner. Hur de ser ut varierar ganska stort bland studenterna. Solsemester ligger i topp, vilket ligger i linje med semestervanorna för befolkningen i stort. Det som skiljer ut studentgruppen är ett tydligare fokus på äventyr där jorden runt-resa och tågluff ligger högt på listan över drömsemestern.

Nästan hälften av studenterna säger sig vara mindre benägna att resa bort på semestern i sommar. En stor andel av dem tillhör, föga förvånande, gruppen som upplever att deras ekonomiska situation har försämrats på senare tid. Samtidigt anger nästan lika många att de är opåverkade av det ekonomiska läget eller att de till och med planerar att resa mer än tidigare, trots begränsad budget och dyrtider. Det indikerar att semesterresor är en prioriterad utgift där studenterna är beredda att spara pengar på annat för att få en period av avkoppling.

En klar majoritet googlar när de gör sin research och något annat var inte att vänta. Nästan hälften anger att de hämtar inspiration och tips från vänner och familj. Researrangörer, bloggar och rese-appar gör också avtryck på topplistan. Bland sociala medier är TikTok vanligast, tätt följt av Instagram. En intressant notering är skillnaden i användandet av TikTok. Bara 9 procent av männen använder kanalen medan nästan en tredjedel, 29 procent av kvinnorna anger att de använder TikTok för att få information om möjliga resmål.

Hotell är med marginal den vanligaste boendeformen vilket inte överraskar. Mer oväntad är den lika klara andraplatsen på topplistan, som är att bo hos kompisar/familj när de semestrar. Ett stort nätverk av vänner och bekanta under studietiden i kombination med en begränsad resebudget är sannolikt en starkt bidragande orsak till det. Värt att notera är att Airbnb kommer utanför pallplats med knappt var femte student som använder den förhållandevis billiga boendeformen på sin semester.

 

Källa: https://partner.mecenat.com/se/unginsikt-2024-q2-borta-bra-eller-hemma-bast/

 

Bild: Mecenat