Mode / Design
Publicerat: 2020-03-03

Spaning

Synsam lanserar Circular Collection

Synsam lanserar Circular Collection

Circular Collection är Synsams nya hållbara glasögon, tillverkade av återvunna glasögon. Synsam arbetar aktivt för mer hållbar produktion och konsumtion. Efter bågar gjorda på återvunnen havsplast lanseras nu nästa hållbara kollektion; Circular Collection.
För att samla in gamla glasögon har Synsam-gruppens cirka 470 butiker försetts med återvinningslådor. Här uppmuntras kunden att lägga ner sina gamla glasögon. Lådorna töms regelbundet och för att hålla nere transporterna skickas sedan hela volymer ett par gånger per år till en av Sveriges återvinningscentraler. Där sorteras samtliga delar i glasögonen. Allt material tas om hand och sorteras för återvinning: acetat, plast, metall, skruvar, gångjärn och glas, som egentligen är en form av plast. Ett urval av bågarna som är i skick att användas igen skickas till bättre behövande och fortsätter nyttjas.
Glasögonbågar gjorda av acetat är de som ingår som återvunnet material i Circular Collection. Dessa bågar processas och bryts ner till acetatpellets hos EOE Eyewear, Synsams samarbetspartner för glasögonåtervinning. Av dessa pellets skapas en kollektion av återvunna bågar – Circular Collection. Här är ingen båge helt lik en annan i kollektionen, då råmaterialet består av många ihopblandade färger. Precis som i naturen kan det finnas differenser i utseendet.
 
Källa: https://www.synsam.se/%C3%A5tervinning-p%C3%A5g%C3%A5r
 
Bild: Synsam Press