Teknik / Prylar
Publicerat: 2017-09-29

Spaning

Telia först med att visa upp 5G

Telia först med att visa upp 5G

Telia Company visar nu upp de första användartesterna i publika 5G-nätverk i Europa i samarbete med Ericsson och Intel. Testerna omfattar en höghastighets 5G-anslutning till ett kryssningsfartyg och dess passagerare när de ligger i hamn och ett industriellt användande av en fjärrstyrd grävmaskin.
5G-användaretesterna för Tallink skapades i Tallinns hamn för att testa och utforska hur den nya tekniken kan ge högre dataanslutningshastigheter och förbättrad kvalitet. Under testet i september 2017 användes 5G-teknik för hela fartyget under tiden det låg i hamn. Tekniken möjliggjorde Wi-Fi-användning för 2 000 passagerare och fartygets egna informations- och kommunikationsteknologisystem.
Deltagarna på EU Digital Summit i Tallinn fick här en möjlighet att uppleva hur det känns att fjärrstyra maskiner - i det här fallet en grävmaskin - via en AR-fjärrkontroll över en 5G-länk med mycket låg fördröjning. Fjärrstyrningen är ett exempel på hur en maskinoperatör från en säker kontorsmiljö kan fjärrstyra exempelvis grävmaskiner via 5G i farliga miljöer något som visar på möjligheterna som 5G kommer att föra med sig i utmanande industriella miljöer.
Telias mål är att 2018 kunna erbjuda 5G-tjänster i Tallinn och Stockholm.
Se mer om testerna här: https://scripts.telia.ee/5g/