Mode / Design Teknik / Prylar
Publicerat: 2019-02-22

Spaning

Uppkopplade kläder del av nytt svenskt modeexperiment

Uppkopplade kläder del av nytt svenskt modeexperiment

Hur kan vi hitta nya sätt att se på mode och modekonsumtion i hållbarhetens namn? Det frågar sig F/ACT Movement, ett nytt projekt som drivs av Re:Textile vid Textilhögskolan i Borås i samarbete med Göteborgsregionen och Swedish Fashion Council.
Under sex månader ska ett antal modeälskare inspireras att göra hållbara modeval utan att kompromissa med modegraden. Deltagarna får använda det de redan har i sina egna garderober och har totalt köpstopp på nya plagg under perioden. Varje plagg förses också med en digital RFID-tagg, så att man exakt kan följa plaggets användningsmönster: till exempel hur ofta det används, i vilka kombinationer och av vem.
Under projektet får deltagarna hjälp av stylister att hitta nya klädkombinationer, och får också tillfälle att byta och låna klädesplagg med varandra, redesigna eller reparera plaggen för att förlänga deras livstid.
Tanken är att hitta nya sätt att förhålla sig till kläder och bidra med nya idéer till en modebransch som är i akut behov av att bli hållbar.
Foto: F/ACT Movement