Arbetsliv Mat / Dryck Värderingar
Publicerat: 2014-05-19

Spaning

Världens genom tiderna största snabbmatsstrejk

Världens genom tiderna största snabbmatsstrejk

I 150 städer i USA och ytterligare 80 städer i resterande Amerika, Europa, Afrika och Asien protesterade man den 15:e maj mot för låga löner för arbetare på snabbmatsrestauranger. Ordentligt höjda löner (procentuellt sett) samt rätten att organisera sig utan motåtgärder står på kravlistan. Snabbmatsområdet sägs vara en av de snabbast växande branscherna i världen, men samtidigt den bransch där löneskillnaden mellan de på höga och låga poster i företaget är som störst.
Rörelsen tog sin början i New York 2012 och har nu nått nya höjder. En del av anledningen är att det inte är som många tror – att snabbmatsrestauranger generellt sett är arbetsplatser för extraarbetande ungdomar över hela världen. Det finns väldigt många arbetare som ska försörja hela familjer på sina löner, och dessutom ofta i städer där levnadsomkostnader är högre än på landsbygden.
På Buzzter har det tidigare rapporteras att det finns företag som ämnar införa robotar i snabbmatsbranschen, med flera storspelare intresserade. Detta då snabbmat säljs allt för billigt och lönerna är för höga i förhållande till matens försäljningspris, enligt vissa arbetsgivare och analytiker i branschen. Med andra ord kan man kanske misstänka att om rörelsen lyckas med sitt syfte så framstår robotdistributörerna allt mer i ljusan dager.
Läs mer på:
http://www.ibtimes.com/fast-food-labor-rights-movement-goes-global-photos-1585077
https://news.vice.com/article/the-biggest-fast-food-strike-in-the-worlds-history-is-coming-tomorrow