Trendanalys special: Världen post corona - fyra scenarier

Hur ser världen ut efter coronapandemin? Det är en fråga...

eller SKAFFA PROVABONNEMANG

Trendanalys: Biomimetik

Försöker du lösa ett problem? Sök lösningen i naturen! Det är vad biomimetik handlar om. I strävan efter att hitta hållbara lösningar kan man försöka efterlikna de egenskaper som finns och fungerar i naturen för att finna svaret. Ordet biomimetik betyder bokstavligen att härma naturen, och det finns idag tusentals produkter som med biomimetikens hjälp har spektakulära egenskaper. Området är däremot långtifrån nytt. Klassiska exempel där biomimetik använts är flygmaskinen, vilken bröderna Wright skapade genom att studera duvor, och kardborrebandet, vars teknik är hämtat från växtriket. Idag finns det en mängd företag som låter naturen vara förebild för utvecklingen av deras produkter.

 

Trendhastighet
Låg
Medium
Hög
Trendmognad
Tidig Mognar Mogen Mognat Sen
Drivkrafter
  • Hållbarhet. Dagens fokus på hållbarhet öppnar upp dörrarna för biomimetiken. Naturen är i detta avseende den bästa mentor man kan tänka sig med tanke på dess långa erfarenhet.
  • Energieffektivitet. Diskussionerna kring minskad energiförbrukning och resurssparande kommer att fortsätta. Som en följd av energibrist har naturen format sina processer så att de är extremt energieffektiva. Genom att efterlikna dessa effektiviseringar skulle vi dramatiskt kunna minska vår egen energiförbrukning.
Relaterade spaningar