Hälsa / Träning Hem / Boende Värderingar
Publicerat: 2024-09-09

Spaning

Trygghet viktigast för trivseln i boendet

Trygghet viktigast för trivseln i boendet

Grannrelationer är avgörande för hur väl vi trivs i våra hem. I Svensk Fastighetsförmedlings nya trendrapport framkommer att den viktigaste faktorn för att man ska trivas i sitt hem är trygghet, och 7 av 10 svarar att känslan av trygghet kan stärkas genom grannrelationer. Fler än hälften uppger även att de kan minska känslor av ensamhet och öka känslan av tillhörighet. Rapporten visar att det svenska granngapet består – 6 av 10 kommer endast i kontakt med sina grannar när de går om varandra i bostadsområdet eller trapphuset.

Trots granngapet visar rapporten att viljan för hjälpsamma grannskap är stor. På frågan om vad man kan tänka sig att hjälpa en granne med – utöver de vanliga tjänsterna som att ta in posten eller vattna blommorna – svarar hela 7 av 10 att de skulle låna ut verktyg år en granne – men bara 3 av 10 gör det idag. Få tar dock första steget och det är rädsla och pinsamhet som sätter stopp. De främsta hindren för att be en granne om hjälp är att man inte vill störa eller vara till besvär (41%), eller att det känns obekvämt eftersom man inte känner varandra (20%).

 

Källa: https://www.mynewsdesk.com/se/svensk_fastighetsformedling/pressreleases/gapet-mellan-grannar-bestaar-om-det-aer-naagot-sverige-misslyckas-med-aer-det-att-ta-vara-paa-grannpotentialen-3340919

 

Bild: Press Svensk Fastighetsförmedling