Privatekonomi Resa
Publicerat: 2024-10-13

Spaning

Seniorer allt viktigare för resebranschen

Seniorer allt viktigare för resebranschen

I en tid där många unga vuxna och barnfamiljer pressas av stigande levnadskostnader, framträder tydliga skillnader i resvanor kopplade till ålder och livssituation. Enligt en Sifo-undersökning från resebyrån Ticket uppger hela 64 procent av personer i åldern 18–30 år att de inte hade råd att resa utomlands under förra året. Samtidigt har barnfamiljer, som också drabbats av stigande kostnader för mat och andra nödvändigheter, begränsningar i sin reseplanering. De tvingas ofta boka sina resor under skolloven när både efterfrågan och priserna är som högst.

I kontrast till detta har seniorer och personer över 50 år utan hemmaboende barn blivit en allt viktigare kundgrupp. Enligt undersökningen svarar hela 92 procent av de över 65 år att deras resande inte har påverkats av det ekonomiska läget, jämfört med 74 procent av den totala befolkningen. Deras stabilare ekonomi och möjlighet att resa utanför högsäsongerna, när priserna är lägre, ger dem en betydande roll i att driva tillväxt inom resebranschen.

Enligt Tickets bokningsstatistik återvänder seniorer ofta till samma destinationer år efter år, vilket har en stabil och positiv effekt på de lokala näringsliven. De fem mest populära resmålen bland svenska seniorer har förblivit oförändrade det senaste året, vilket understryker seniorernas betydelse som en stabil kundgrupp. Genom sitt återkommande resande bidrar de inte bara till resebranschens tillväxt, utan också till att stärka de lokala ekonomierna på destinationerna.

 

Källa: https://via.tt.se/pressmeddelande/3646934/seniorer-blir-allt-viktigare-for-resebranschen?publisherId=2531191&lang=sv

 

Bild: Press Ticket