Hälsa / Träning Resa Teknik / Prylar
Publicerat: 2017-04-24

Spaning

4-hjulig el-cykelbil

4-hjulig el-cykelbil

Podride - en svensk, Mikael Kjellman, vart trött på att inte komma fram torr när han cyklade så han byggde en fyrhjulig elcykel.
Han la upp en film på youtube och fick ett enormt gensvar. Nu befinner han sig i Taiwan för att bygga de första prototyperna.
El-cykel data:
Prototypen byggdes i konstruktionsstål, material som går att köpa på vilken järnhandel som helst. Men vikten blev därefter: 70 kilo.
”Vi hoppas komma ned till 50 kilo med en ny ram i aluminium. Karossen är byggd av tunna aluminiumrör och klädd med vattentätt tyg, som ett slags tält.”
Podride styrs precis som en liggcykel med styrspakar på vardera sida om sitsen. Den har eluppvärmd framruta med vindrutetorkare, mjukt säte med ryggstöd och luftfjädring. För vinterkörning finns dubbdäck. Bagageutrymmet har plats för väska och matkassar. Sitthöjden är 45 centimeter, inte mycket mindre än en vanlig bil. Att komma i och ur ska alltså gå även för de mest stelbenta förarna.
Den får köras på cykelbanor. Fordonet drivs med elmotor, men kan också trampas fram även om det då blir något svettigare. Räckvidden varierar efter underlag och väderförhållanden.
”Prototypen klarade 60 kilometer en bra sommardag på asfalt. Är det riktigt kallt och snö på marken kanske man kan komma två till tre mil på en laddning”, säger Mikael Kjellman