Hem / Boende Teknik / Prylar
Publicerat: 2017-12-14

Spaning

53 miljoner uppkopplade prylar

53 miljoner uppkopplade prylar

Svenska hem har i snitt 12,7 uppkopplade saker. Smarta telefoner och surfplattor toppar listan, men högtalare, smarta prylar för hemsäkerhet och inomhusklimat är på frammarsch. Data från Telias bredbandskunders WiFi visar att svenska hem i snitt har nästan 13 uppkopplade prylar. Det motsvarar fler än 53 miljoner uppkopplade saker.
Flest teknikfantaster finns i Strängnäs där genomsnittshushållet har över 18 stycken uppkopplade saker, nästan lika många finns i Ekerö följt av Svedala. Vanligast att koppla upp är mobiler, surfplattor och datorer. Och det är ingen tvekan om att Sverige är ett Apple-land; hela 33%, eller motsvarande 17,6 miljoner prylar kommer från Apple. Samsung kniper andraplatsen med 6,5%.
Även högtalare, hemsäkerhet, exempelvis lås och övervakningskameror, är starka trender. I t.ex. Strängnäs är 15,3% av alla uppkopplade saker högtalare, och 14,2% lås och larm. Apparater som reglerar inomhusklimatet, som termostater och luftfuktare, syns också i datan. Produkter som mäter utomhusklimatet, det vill säga uppkopplade väderstationer, sticker ut.
Varje dag tar vi med oss ungefär 10%, eller 5,5 miljoner, av alla uppkopplade prylar till jobbet eller skolan.
Läs mer om undersökningen här: http://press.telia.se/pressreleases/53-miljoner-uppkopplade-grejer-saa-digitala-aer-svenska-hem-2331828