Arbetsliv
Publicerat: 2023-08-09

Spaning

Allt fler intresserade av att frilansa

Allt fler intresserade av att frilansa

Frilansintresset växer över hela Sverige enligt frilansbolaget Cool Companys senaste mätning. Under årets första fem månader har 63 procent fler registrerat sig för att frilansa, jämfört med samma period förra året.

Företagets statistik visar även att människor i de mindre orterna även blivit bättre på att ta betalt för sitt arbete, i 8 av Sveriges 21 län har frilansare sedan 2022 lyckats öka sina priser. Södermanland är det län där snittfakturan bland frilansare ökat mest, med 133 procent. På en andra plats kommer Kalmar län med en ökning på 80 procent och Norrbottens län på tredje plats där snittfakturan ökat med 61 procent.

Det är just inkomsten som blivit det mest aktuella bland både allmänhet och frilansare den senaste tiden. Undersökningen visar även att en bra lön har gått om stimulerande arbetsuppgifter som högsta prioritet när svenskarna söker nytt jobb eller uppdrag. Både 2021 och 2022 låg stimulerande arbetsuppgifter på första plats. I år hamnar bra lön överst, följt av stimulerande arbetsuppgifter, trevliga kollegor och flexibla arbetstider.

Stigande ränta och höjda priser har även fått många att se sig om efter att dryga ut kassan. I undersökningen svarar nära 6 av 10 svenskar (57%) att man är intresserad av att ta ett frilansuppdrag vid sidan av sitt vanliga jobb. Befintliga bland de som redan frilansar idag uppger ca 32 procent att stigande priser gjort att man ser sig om efter än fler uppdrag än tidigare.

 

Källa: https://www.mynewsdesk.com/se/cool-company/pressreleases/frilansintresset-oekar-i-sveriges-alla-laen-hela-63-procent-fler-aspirerar-som-frilansare-under-2023-jaemfoert-med-2022-3262983

 

Bild: Press Cool Company