Arbetsliv Utbildning
Publicerat: 2023-09-15

Spaning

Allt fler skaffar sig AI-kompetens

Allt fler skaffar sig AI-kompetens

En ny Linkedin-rapport om AI visar att mycket har skett på området på kort tid. Rapporten Future at Work – AI at work utgår från en analys av hur nätverkets 950 miljoner medlemmar har använt dessa på sina meritförteckningar. Resultatet visar att i juni 2023 angav nio gånger fler personer att de har AI-kompetens, än vid en tidigare mätning i januari 2016 när alla länder räknas ihop.

Det finns också en annan typ av efterfrågan från arbetsgivarna och den förändring som har skett på bara några månader. I engelskspråkiga platsannonser nämns nya AI-teknologier som ChatGPT och GPT hela 21 gånger oftare idag än i november 2022.

Det finns stora regionala skillnader i hur AI-kompetens efterfrågas respektive läggs in på cv:t. Utvecklingen går fortast i Singapore, Finland, Irland, Indien och Kanada. Här drivs utvecklingen av fler branscher än tech, bland dem återfinns även finansiella tjänster, detaljhandel och utbildning. Bland de 25 länderna i rapporten ligger Sverige i mitten när det gäller hur AI-kompetens efterfrågas respektive anges som merit.

Enligt rapporten kommer 2024 att bli ett viktigt år för generativ AI inom USA:s näringsliv. Hela 47 procent av företagsledarna bedömer att AI kommer att öka produktiviteten, och 44 procent kommer att öka användningen av AI under det närmaste året.

 

Källa: https://economicgraph.linkedin.com/research/future-of-work-report-ai

 

Bild: Depositphotos