Hem / Boende Värderingar
Publicerat: 2023-08-24

Spaning

Allt större ointresse för grannarna

Allt större ointresse för grannarna

En ny rapport från Svensk Fastighetsförmedling visar att gapet mellan grannar växer, och att den beteendeförändring kopplat till grannrelationer som både pandemin och kriget i Ukraina skapat nu tycks tvärvända.  6 av 10 svenskar kommer bara i kontakt med sina grannar när de går om varandra i området eller trappen. Detta är en ökning från föregående år då bara 4 av 10 hade så lite kontakt med sina grannar.

Svenskars generella intresse för bättre grannrelationer minskar också. Förra året var 24% ointresserade av bättre relationer, och i år har andelen ökat till 36%. Samtidigt uppger 70% att de ser grannrelationer som en trygghetsfaktor och 57% ser det som ett sätt att minska ensamhet. En positiv utveckling är att andelen som inte alls har kontakt med sina grannar minskat från 15 till 9%.

Årets rapport visar att digitala grannskap (ex. Facebook-grupper) är populära och en viktig nyckel till bättre grannsämja. En av två är med i ett digitalt grannskap, och lika många menar att det skapar trygghet, en vilja att hjälpa till vid exempelvis städdagar och en vilja att delta i initiativ som förbättrar grannskapet. 47% procent menar också att det digitala både underlättar för att bibehålla relationer och sänker ribban för att etablera nya. Hela 50% uppger också att de skulle kunna tänka sig bli vän med personer från ens digitala grannskap.

Enkätundersökningen som ligger till grund för rapporten slår också fast vilken egenskap svenskar ser som viktigast hos en granne. 34% vill att man är trevlig och bra på småprat. 30% vill att man är lugn och inte gör väsen av sig. 17% vill att man är hjälpsam. 8% vill att man är en social person som man kan umgås med. Bara 2% vill att man är en initiativtagande person vad gäller aktiviteter i området.

 

Källa: https://we.tl/t-7MIVhsC3Cx

 

Bild: Press Svensk Fastighetsförmedling/ Foto Maria Sånge